Eén van de manieren waarop de Amerikaanse geheime dienst NSA gegevens verzamelt van internetgebruikers is via virussen. De NSA verspreidde die via spam en USB-sticks, maar er zijn aanwijzingen dat de NSA ook Facebook daarvoor gebruikt.
Volgens The Intercept, een nieuwssite die werd opgericht om documenten die door Edward Snowden zijn gelekt te publiceren, zou de NSA zich voordoen als een Facebook-server. Door een zogenoemde ‘man in the middle’-aanval kan de NSA meelezen met berichten die via Facebook worden verstuurd.
Inbreken
Volgens The Intercept worden Facebookgebruikers erin geluisd door een pagina te bezoeken “die er als een gewone Facebook-pagina uitziet”. Daarna zou de NSA kunnen inbreken op de computer.
Een woordvoerder van Facebook zegt tegen VentureBeat dat het bedrijf geen aanwijzingen heeft dat de website wordt misbruikt. “Deze vorm van netwerkverstoring werkt sowieso niet voor internetverkeer dat verloopt via HTTPS, dat Facebook vorig jaar als standaard heeft ingevoerd”, aldus de woordvoerder. “Als regeringsinstanties inderdaad speciale toegang hebben tot netwerkaanbieders, dan zou het verkeer van om het even welke site die alleen van HTTP gebruik maakt omgeleid kunnen worden.”
Turbine
Volgens The Intercept zou de NSA inmiddels een automatisch systeem hebben om op deze wijze in computers te infiltreren. Dit systeem, Turbine genaamd, zou zelfstandig kunnen beslissen hoe het best gegevens uit geïnfecteerde computers kunnen worden gehaald. Het systeem werd in juli 2010 operationeel, waarna het aantal computerhacks door de NSA aanzienlijk toenam. NSA zou miljoenen computers op deze manier in de gaten willen houden.
The Intercept wordt uitgegeven door eBay-oprichter Pierre Omidyar. Onder de medewerkers is journalist Glenn Greenwald, die eerder voor de Britse krant The Guardian over de Snowden-lekken publiceerde.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl